Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η δύσκολη συγκατοίκηση στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Η σκηνή ήταν ενδεικτική της νέας σελίδας που άνοιγε για τη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα, μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έξω από το εκλογικό κέντρο του Γιάννη Μπουτάρη επικρατούσε μεγάλος συνωστισμός. Φίλοι της παράταξης, δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες είχαν προσέλθει για να δώσουν συγχαρητήρια στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ύστερα από μια γκραν γκινιόλ νύχτα. Μια δύσκολη σχέση ξεκινούσε...

Οι εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονταν εκεί για να καλύψουν την επίσκεψη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο νέο δήμαρχο. «Ηρθα εγώ ως νεότερος», είχε σχολιάσει ο φρεσκοεκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που από την πρώτη ημέρα κατάλαβε ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δε θα έχει το στιλ του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Κατ' αρχάς, ο Γιάννης Μπουτάρης τον έστησε για περίπου είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια τον... ξαναέστησε για άλλα είκοσι λεπτά, καθώς είχε κλείσει κάποια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που δεν μπορούσε να αναβληθεί. Με το καλημέρα δηλαδή, δύο στησίματα...

Η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε την περασμένη Δευτέρα και δε διήρκεσε ούτε 15 λεπτά. Κάθισαν στον ίδιο καναπέ, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον κι έδιναν την εικόνα δύο παλιών φίλων που ξανασυναντήθηκαν ύστερα από καιρό. Καμία απόσταση, καμία αμηχανία και πολλά χαμόγελα. «Είμαστε δύο έξυπνοι άνθρωποι που θα συνεργαστούμε για το καλό της Θεσσαλονίκης», σχολίασε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση με τρία βιβλία. Τα δύο ήταν οικολογικού περιεχομένου και το τρίτο είχε τον τίλο «Ο καλός δήμαρχος».

Λίγες ημέρες αργότερα, ήρθαν οι πρώτες διαφοροποιήσεις. Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε μια σειρά θέσεων για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οποίων και μια πρόταση για δημιουργία δακτυλίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τι απάντησε ο κ. Ψωμιάδης; «Ορισμένες από τις προτάσεις του κ. Μπουτάρη κινούνται προς θετική κατεύθυνση. Ομως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή τους, διότι πιθανόν κάποια από τα μέτρα αυτά, όπως ο δακτύλιος, ενδέχεται να αποτρέψουν την παρουσία καταναλωτικού κοινού στο ιστορικό κέντρο ή να δυσχεράνουν τη μετακίνηση των κατοίκων του κέντρου».

Παρ' όλα αυτά, ο νεός περιφερειάρχης εκτιμά ότι μπορεί «να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες αλλά μπορούμε να συναντηθούμε». Ξεκαθάρισε ότι θα επεμβαίνει πάντα με δημόσιες τοποθετήσεις και ότι με τη συγκεκριμένη θέση θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από το να αισθανθούν αποκλεισμένοι από το κέντρο της πόλης, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να κατασκευαστεί δακτύλιος. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι είναι απόλυτα θετικός στις πρώτες κινήσεις που έγιναν από τη δημοτική αρχή για την πάταξη του παραεμπορίου («Απορώ γιατί δεν έγινε τόσο καιρό;», αναρωτήθηκε) και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια. «Το στιλ του Μπουτάρη μού πάει. Εξάλλου και οι δύο πατάμε στο ίδιο δεξί πόδι», τονίζει με νόημα. Οσο για το αν θα τα πάει καλύτερα απ' ό,τι με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ξεφεύγει, λέγοντας ότι μια φιλία 45 χρόνων δε διαγράφεται εύκολα.

Πέρα από τα χαμόγελα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και την ανταλλαγή δώρων (ο Γιάννης Μπουτάρης υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα προσφέρει τα δικά του δώρα...), οι δύο άνδρες στις κατ' ιδίαν επισημάνσεις τους δεν έκρυβαν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους για τα θολό τοπίο που αντιμετωπίζουν σε δήμο και περιφέρεια λόγω του «Καλλικράτη», αλλά και εξαιτίας του μνημονίου. Κι αυτό, γιατί «το ταμείο είναι μείον» τόσο στο δήμο Θεσσαλονίκης όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που περιορίζει τις όποιες σκέψεις για μεγαλόπνοα σχέδια. Αυτό, βέβαια, ο Γιάννης Μπουτάρης το είχε προβλέψει ήδη προεκλογικά, όμως άλλο η πρόβλεψη κι άλλο η σκληρή πραγματικότητα.

Οσο για τον «Καλλικράτη», εκεί το ζήτημα αφορά τις αρμοδιότητες και τις συναρμοδιότητες που έχουν ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και συγχύσεις. «Μόνον η γενναιοδωρία του νικητή με αφήνει να λειτουργώ όπως έχω κάνει μέχρι στιγμής. Αλλιώς... Μόλις αφήνεις το ένα θέμα, σου έρχεται το άλλο», ακούστηκε να λέει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που από την αρχή ξεκίνησε με πολλές συναντήσεις αλλά και πρωτοβουλίες, όπως τα μέτρα για να περιοριστεί η κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, το χτύπημα του παραεμπορίου και το σώμα της «δύναμης άμεσης επέμβασης» για τα θέματα της πολεοδομίας, που μεταφέρθηκαν από τη νομαρχία στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Πώς είδε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και πώς βλέπει το μέλλον των σχέσεών τους; Δηλώνει ότι δεν ήταν παρά μια πρώτη συνάντηση, από την οποία δεν μπορούν να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα. «Ελπίζω ότι θα τα πάμε καλά», τονίζει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που σημειώνει πάντως ότι στα θέματα των αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.

Στο ερώτημα αν τον απασχολεί η διεκδικητικότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει να μην ενοχλείται, τονίζοντας ότι, ακόμη κι αν υπερθεματίζει σε κάποια ζητήματα, δε θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κάποιο πρόβλημα. Εξάλλου, και ο ίδιος φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε συναντήσεις με τρεις υπουργούς για θέματα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν αποκλείει να έχει δίκιο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην εκτίμησή του ότι η χημεία τους είναι καλή, ενώ εκτιμά ότι «τα χνότα τους ταιριάζουν» καλύτερα απ' ό,τι στην περίπτωση του Π. Ψωμιάδη με τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Εκεί που βλέπει, πάντως, ότι μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις και ζητήματα, είναι τα περίφημα εθνικά θέματα. «Εκεί δε θα υπάρξει κοινή πορεία», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...