Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Φιλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε και «χάρισε» ζωή σε έξι ανθρώπους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ / agelioforos.gr

Ζωή με το θάνατό του έδωσε σήμερα ένας 44χρονος αδικοχαμένος Φιλανδός στρατιώτης που υπηρετούσε στο Κόσοβο και βρέθηκε για την άδειά του στη Θεσσαλονίκη. 


Ο άτυχος 44χρονος ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο, που τελικά του στοίχισε τη ζωή. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου διαπιστώθηκε και ο εγκεφαλικός του θάνατος. Οταν η οικογένειά του ενημερώθηκε για την τραγική κατάληξη, δέχτηκε να προσφέρει τα όργανα του για να σωθούν άλλοι άνθρωποι.

Ετσι, χτες το βράδυ ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου των γιατρών για να αφαιρέσουν τα όργανά του και να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις σε λήπτες που ανέμεναν το πολυπόθητο μόσχευμα ως δώρο ζωής.

Η καρδιά του 44χρονου «χτυπά» από σήμερα στο στέρνο ενός 60χρονου καρδιοπαθή. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Περνούσε το δικό του γολγοθά περιμένοντας στη λίστα αναμονής πότε θα βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Ο 60χρονος λήπτης υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση στο Ωνάσειο, στην Αθήνα, και μετά από μια πολύωρη επέμβαση αναρρώνει, με τους γιατρούς να αισιοδοξούν ότι η κατάσταση της υγείας του θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

Από σήμερα χαμογελά και μια 62χρονη ασθενής η οποία έλαβε το ήπαρ του άτυχου στρατιώτη. Η λήπτρια έπασχε από αυτοάνοσο ηπατίτιδα και μετά την χειρουργική επέμβαση που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η γυναίκα μπορεί να βλέπει τη ζωή με πιο θετική σκέψη.

Δυο ακόμη ασθενείς, οι οποίοι θα επιλεγούν εντός της ημέρας από τις αρμόδιες ιατρικές ομάδες, θα λάβουν τους νεφρούς του 44χρονου δότη. Ο ένας λήπτης θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ο άλλος στο Λαϊκό της Αθήνας, όπου μεταφέρθηκε ο δεύτερος νεφρός.

Οι κερατοειδείς του άτυχου άνδρα δόθηκαν στην Α΄ πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για μεταμόσχευση σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Συγκινητική ανακοίνωση στο facebook

Την συμπαράστασή τους στον καρδιοπαθή λήπτη αλλά, τη χαρά τους για το γεγονός ότι υποβλήθηκε στην πολυπόθητη μεταμόσχευση μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένεια του δότη, εκφράζουν μέσω του facebook φίλοι του, μέλη του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω».

«Σήμερα είμαστε πραγματικά συγκινημένοι και πολύ χαρούμενοι. Ενα μέλος μας, ο κος Κώστας, ο οποίος έφερε μηχανική υποστήριξη καρδιάς BIVAD για 48 ολόκληρους μήνες (το οποίο από μόνο του αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ) μεταμοσχεύθηκε μόλις πριν λίγη ώρα. Η διαδικασία ξεκίνησε εχθές στις 11:30 το βράδυ όπου η μεταμοσχευτική ομάδα του Ωνάσειου πήγε στη Θεσσαλονίκη για να ελέγξει και στη συνέχεια να παραλάβει το μόσχευμα και ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγη ώρα. Αρκετές ώρες και μια πολύ δύσκολη επέμβαση είχε αίσιο τέλος και μια νέα δυνατή καρδούλα χτυπάει στο στήθος του πιο καλού μας ανθρώπου. Το γεγονός αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ καθώς σε οποιοδήποτε άλλο μεταμοσχευτικό κέντρο στο κόσμο ασθενείς που φέρουν μηχανική υποστήριξη για περισσότερο από 6 έως 12 μήνες τους αφήνουν στην τύχη τους! Η΄, όπως λέγετε ακριβώς η θεραπεία, είναι: Final Destination (τελικός προορισμός). Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες αλλά ταυτόχρονα ανθρώπους! Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον επιστήμονα Πέτρο Σφυράκη και στην εξαιρετική ομάδα του. Την κυρία Αγγελική Γκουζιούτα, τον κύριο Λουκά Λούι και φυσικά στον κύριο Νεκταριο Κογεράκη. Στον συντονισμό μεταμοσχεύσεων του Ωνάσειου αλλά και σε όσους συμβάλουν για να έρθει εις πέρας κάθε μεταμόσχευση. Ας προσευχηθούμε όλοι για γρήγορη ανάρρωση στον κύριο Κώστα. Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να αναπαύσει τον δότη που χάρισε ζωή στον κύριο Κώστα αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Δύναμη και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...